top of page
  • Lucia Kurillo

UMENIE ako súčasť verejného priestoru

Aktualizováno: 3. 12. 2020


Jedným z mojich obľúbených prvkov v priestore, hlavne v tom verejnom, je umenie. Možno práve preto, že práve to umenie nám dáva chuť zastaviť sa, pozrieť sa, odfotiť si, zamyslieť sa.

Umenie je jeden z mnohých komponentov v danom priestore, ktoré vnímame, ktoré nám spočiatku môže vyraziť dych ale postupne si na neho zvykáme až kým sa pre nás nestane akýmsi orientačným bodom. Koľko krát ste si s kamarátmi dali stretnutie niekde pri soche, mariánskom stĺpe alebo fontáne.‘‘ Stretneme sa pri Václavovi....‘‘ a všetci v Prahe sme vedeli, kde sme sa mali stretnúť. Stáva sa pre nás dôležitým, nie len pre orientáciu v priestore ale hlavne preto, že ho vnímame, že si ho pamätáme.


Bregenz Festival House, pravdepodobne pripravené na vystúpenie

 

No i tak viac než to stále umenie, mám rada to dočasné. To dynamické, to ktoré je chvíľku tam a už zas nie. Vyjadruje totiž to, že v priestore sa niečo deje, že to miesto žije a že máme len istý obmedzený čas ho zachytiť a zapamätať si. Veď najkrajšie je predsa to, keď môže prísť ďalšie; iné, ktoré nás zase fascinuje a prekvapí. A potom nám je zas ľúto, keď odíde, stratí sa.


1. a 2.foto - Designblok 2018, Praha

3. foto - pozvanka na výstavu '100 let MUNI', 2019, Brno

 

A tak som prehľadala moju galériu fotiek a vybrala som najkrajšie umelecké diela vo verejnom priestore, ktoré som mala možnosť vidieť. Miesta, kde nie len ja ako architektka ale aj turisti, okoloidúci či pracujúci ľudia na chvíľu spomalili, posadili sa alebo len tak s očami študovali dielo...

A preto nezabúdajme, že okrem praktických veci v priestore nám treba aj tie nepraktické, tie čo nám robia radosť, tie čo nám vytvárajú spomienky na miesta a zážitky. Snažme sa tieto miesta vytvárať, veď my ako spoločnosť, máme nemalý vplyv nato čo sa deje v našom verejnom priestore.



zľava doprava

/ Fünf Höfe, Mnichov / Náměstí Republiky, Praha / Plaça del mar, Barcelona /

/ Cortile della Pigna, Vatikán/ Újezd, Praha / Revoluční, Praha /

/ Plaça de Lesseps, Barcelona/ Náměstí Republiky, Plzeň /Krížna, Banská Bystrica /

/ Florentinum, Praha / ASO Dornbirn / Park I. Gándhíové, Praha /


40 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page