top of page
  • Lucia Kurillo

10 vecí na ktoré nezabudnúť pri kúpe pozemku...

Aktualizováno: 24. 11. 2020


Na začiatok vám poradím, že pri kupovaní pozemku sa určite poraďte s architektom alebo projektantom, verte tomu, že vám to zato bude stáť. Ale ak by ste sa teda rozhodli inak tu vám ponukám malý manuál, čo si treba všímať....





1. Poloha

Predpokladám, že toto je najdôležitejší bod, podľa ktorého vyberáte. To v ktorom meste chcete žiť, či tam máte prácu alebo v blízkosti žije rodina. Avšak nezabúdajte aj nato či sa v blízkosti nachádza obchod, škôlka, škola, zastávka MHD, lekár poprípade nemocnica. Ale i park, lúka, les, kde by ste si mohli zabehať alebo kino, reštaurácia, kaviareň, kde by ste si mohli ráno cestou do práce kúpiť kávu.


2. Nezabudnite si pozrieť, kde sa pozemok nachádza.

Extravilán? /v extraviláne sa nesmie stavať rodinný dom, len záhradná chatka, samozrejme sú aj nejaké výnimky/

Záplavové územie? /nepodarí sa vám vybaviť poistenie domu, aspoň určite nie proti zaplávam/

Zosuvné pôdy? /pravdepodobne budete musieť zakladať dom na pilótach, čo sa prejaví na cene/

Nevysporiadaný pozemok? /plomba alebo zápis na pozemku/

Pozemok v ochrannom pásme napr. lesa alebo elektrického zariadenia?


3. Technické prípojky na pozemku

Nezabudnite, že sa budete chcieť pripojiť na verejný vodovod, kanalizáciu, elektriku či plyn. Ak by tu taká možnosť nebola, je jasné, že namiesto kanalizácie môžete mať žumpu, ale to sa zase odzrkadlí na vašich nákladoch /žumpa cca 12m3 je pre trojčlennú rodinu na 1,5 mesiaca/. To isté bude platiť aj so zvyšnými pripojkami, ak máte niečo inak ako je štandardné prejaví sa to na cene.


4. Aký je územný plán? Aký je regulačný plán?

V územnom pláne sa hlavne dočítate, čo a kde sa môže stavať. Preto si určite pozrite aby ste o svoj vysnený vyhlaď na priľahlý les neprišli, alebo aby vám budúci vedľajší bytový dom nezatienil pozemok.

V regulačnom pláne /lokalita nemusí mať regulačný plán/ zase zistíte, kde sa nachádza uličná či stavebná čiara, to či musíte mať dodržaný sklon a typ strechy alebo aj to aká je maximálna povolená výška budovy a jej podlžnosť.


5. Aký veľký pozemok potrebujete pre svoj vysnívaný dom?

Záleží hlavne na tom aký veľký dom budete chcieť mať, avšak minimum na pozemok je 600m2, optimum 800m2 a 1000m2 a viac je nadštandard. Doležité je hlavne, aký je v územnom pláne koeficient zastavanosti a koeficient zelene, ktorý vám určí koľko budete musieť nechať zeleného priestoru. Toto sa hlavne rieši preto, aby mala dažďová voda možnosť vsakovať priamo tam kde spadne. Takto sa zamedzuje zaplávam v územeniach. V mojej praxi sa zvyčajne stretávam s možnosťou zastavať 1/3-1/2 pozemku.


6. Vjazd a vstup na pozemok

Je vyriešený vstup na pozemok? Ak by ste chceli kupovať pozemok, kde nemáte prístup priamo z verejnej komunikácie, tak s hypotékou sa rozlúčte, nehovoriac o tom či na susednom pozemku je plomba v katastri k prejazdu k vášmu pozemku. A určite si dajte pozor na pozemky v zákrute, kde sa málokedy povoľuje vjazd na pozemok.


7. Orientácia a svahovitosť pozemku

Už naši predkovia pozorovali ako sa v danej lokalite pohybuje svetlo po pozemkoch a to či má význam tam zakladať dedinu. Preto si aj vy pozrite minimálne na mape, ako a kde máte osvetlený pozemok, koľko hodín je takto osvetlený a či je na južnom alebo severnom svahu. Rozmýšľajte nad tým, či na pozemku chcete mať úžitkovú záhradku, sad alebo len trávu, aj od toho závisí koľko svetla budete potrebovať.


8. Susedia

Toto je na zistenie najzložitejšia vec a hlavne ak kupujete pozemok ešte v nezastavanej lokalite. No ak máte možnosť sa porozprávať so susedmi už pred kúpou, tak je to skvelé. Stačí sa ich spýtať ako sa im tam žije a či sú nejaké problémy v dedine. Občas sa totiž stáva, že si susedia nesadnú a potom je bývanie v dome dosť nepríjemné.


Doplnenie: na základe dobrej pripomienky architektky-kamarátky N. Kostelníkovej /díky Nati 😉/

Keďže každé povolenie, územné alebo stavebné z podstatnej miery stojí aj na vašich susedoch /keďže sa vyjadrujú v konaní/ udržujte s nimi dobré kontakty. Nikdy neviete či o 10 rokov budete chcieť stavať trebárs len oporné múry. A aj tu platí zlaté pravidlo, že čím menej susedov tým menej problémov. Takže určite kuknite do katastrálnej mapy s kým by ste susedili.


9. Na pozemku sa nachádza hodnotný prvok

Vždy choďte na prehliadku pozemku, uvidíte tak všetko nie len z fotiek. Zároveň sa pozriete či sa na pozemku nenachádzajú nejaké hodnotné prvky, ako napríklad pamätný strom, kaplnka, vstupná brána alebo historické priečelie domu, ktoré by mohli byť chránené zákonom.


10. Najhodnotnejšie sú stromy

Nezabudnite, že stromy sú najhodnotnejšou súčasťou pozemku, samozrejme okrem polohy. Ak by ste ich aj pri výstavbe vysadili, užívať si ich v plnej kráse budete najskôr tak za 10 rokov. Takže, keď budete stavať, dávajte na stromy pozor a najmä na ich koreňový systém, ktorý je pôdorysne zhruba taký veľký ako ich koruna.



A nakoniec rozmýšľajte nad tým, že pravdepodobne kupujete pozemok len raz v živote. Tak si nezabudnite predstaviť ako tam budete žiť aj o 50 rokov...


237 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page