top of page
  • Lucia Kurillo

3 dni v Banskej Bystrici...

Aktualizováno: 4. 9. 2021

...za dobrou architektúrou, za dobrým jedlom a za krásnou prírodou...


Vitajte v Banskej Bystrici, a poďte so mnou na tie najkrajšie miesta, čo tu poznám 😉...


ŠTVRTOK

/_SYMPL reštaurácia_Stredoslovenské osvetové stredisko_/

Štvrtok začneme večerou a tu by som vám odporúčala práve reštauráciu SYMPL, ktorá sa nachádza v obchodnom centre Europa SC. Nájdite si určite stôl na terase, kde tak budete mať nádherný vyhlaď na Urpín ale i na centrum mesta. V ponuke majú široký výber jedál na grile, cestoviny, šaláty ale tu určite ochutnajte skvelú pizzu pečenú v peci.


Ak by ste chceli ešte večer zažiť kultúru, tak práve v štvrtok je deň, keď v stredoslovenskom osvetovom stredisku sa dejú zaujímavé divadelné predstavenia, vernisáže fotografií alebo koncerty. Ak budete mať šťastie na počasie, tak si môžete vychutnať predstavenie priamo na nádvorí pod holým nebom. Mrknite na program tu https://www.sosbb.sk/

Ak budete mať šťastie na počasie, tak si môžete vychutnať predstavenie priamo na nádvorí pod holým nebom.”

 

PIATOK

/_MAYA raňajkáreň_Vojenský cintorín v Majeri_Korčuliarska dráha _Basta_ Múzeum SNP _Kalvária_Cartel_/


Tento deň bude hlavne o chodení a športovaní ale aj zaspomíname na svetové vojny.

Keďže potrebujeme načerpať plno energie začneme tento deň raňajkami v MAYA raňajkárni, ktorá sa nachádza v typicky tehlovom polyfunkčnom bytovom dome z povojnového obdobia. Vašu chuť potešia vajíčka na všetky možné spôsoby, croissanty i sendviče a vaše oči moderný čistý design interiéru. I keď ja vám zase odporučím terasu pod korunami ihličnatých stromov.

https://mayabb.sk/


Keďže sme plní energie a dobrého jedla môžeme vyraziť. Naša prvá zastávka bude Monument v Majeri /alebo Vojensky cintorín v Majeri/, kde v roku 2019 zrekonštruovali cintorín z 1. svetovej vojny a postavili nový pamätník. Našťastie tento pamätník vzišiel z architektonickej súťaže a aj vďaka tomu dôstojne reprezentuje myšlienku ale i toto miesto.



Presunieme sa k ďalšiemu pamätníku ale teraz to bude Pamätník SNP, ktorého monumentálna stavba vás uchváti už z ďaleka. K nemu sa môžeme dostať po novo vzniknutej protipovodňovej hrádzi popri rieke Hron alebo sa môžeme presunúť autom. V pamätníku sa od jeho počiatku nachádza múzeum o 2. svetovej vojne, takže neváhajte a navštívte aj vnútorné priestory. Pri múzeum sa nachádza aj exteriérová časť a to niekoľko vojenských vozidiel, tankov a aj vojenské lietadlo /do ktorého môžete nakuknúť/. http://www.muzeumsnp.sk/


Ak by ste mali chuť a ešte čas môžete ho stráviť na korčuliarskej dráhe priamo pod pamätníkom. Tu budete mať exkluzívny výhľad a to priamo na pamätník.


Prichádza čas na obed a teraz by som vám odporučila reštauráciu Bašta, ktorá sa nachádza v mäsiarskej bašte, ktorá je jedna z piatich dochovaných bášt hradného opevnenia Banskej Bystrice. Reštaurácia má prevažne sedenia na terase, takže budete mať výhľad na pamätník a jeho okolie.

https://www.bastabb.sk/



Keďže dnešný deň tak veľa chodíme nebude to teraz inak. Pôjdeme sa prejsť na kalváriu, kde vedie z Národnej ulice hore serpentínami náučný chodník. Ak však chcete zvoliť miernejší sklon aj to sa v Banskej Bystrici dá 😉. Zvoľte trasu cez Uhlisko/ulica Pod kalváriou/ a potom už pekne hore do kopca.


Ak už sme dostatočne hladní a smädní, tak teraz Vám na vašu večeru odporučím reštauráciu Cartel. Nachádza sa na konci Dolnej ulice. Ak ste išli na kalváriu, tak to budete mať kúsok. V ponuke majú cestoviny, rizoto, steaky, šaláty i ázijskú kuchyňu. https://www.cartelbb.sk/

 

SOBOTA

/_Bottova.coffee_Hradný areál_Barbakan_Hodinová veža_Námestie SNP_Záhrada CNK/


Dnešný deň bude nabitý, takže začneme v jednej z najlepších raňajkárkni v meste. Bottovo.coffe sa nachádza v industriálne zrekonštruovanej budove, kde si môžete sadnúť vnútri i vonku na terasu v dvore, kde máte vyhlaď na pôvodné banskobystrické hradby. V ponuke majú od domácich lievancov cez avokádové chlebíky až po kaše. Tak neváhajte a šup na raňajky práve sem.


Po raňajkách sa vyberieme ulicou Krížna, ktorá je v jednej z svojich častí najužšou uličkou v meste. Pokračujeme ďalej až na Námestie Štefana Moyzessa, kde sa môžeme zastaviť na mestskej tržnici po ovocie od lokálnych farmárov. Už odtiaľto zahliadnete mestské hradby s hradným areálom, ktorý tvorí Matejov dom /v ktorom sa nachádza múzeum histórie mesta Banská Bystrica /https://ssmuzeum.sk//, Kostolom svätého Kríža /tzv. slovenský kostol/, Kostol Nanebovzatia Panny Márie /tzv. nemecký kostol/, Pretórium/stará radnica-teraz sa v nej nachádza stredoslovenská galéria /https://www.ssgbb.sk//. Vašou zastávkou môže byť práve Matejov dom alebo Pretórium, ak však nie ste nadšencami umenia, tak odporúčam vyhliadku z šikmej hodinovej veže na hradný areál ale i na celé mesto / https://www.visitbanskabystrica.sk/art/hodinova-veza//.

Už odtiaľto zahliadnete mestské hradby s hradným areálom...


Samozrejme, že k areálu patrí aj vstupná veža/Barbakan/, kde sa teraz nachádza reštaurácia s terasou a nádherným výhľadom na hlavné banskobystrické námestie - Námestie SNP. V Bystrickej klubovni sa môžete zastaviť na obed alebo dobré domáce pivko, ktoré si tu sami varia / https://www.nasaklubovna.sk/sk/klubovna/bystricka/ /.


...nádherným výhľadom na hlavné banskobystrické námestie - Námestie SNP...

Verím, že po výdatnom obede sa môžeme presunúť na námestie, kde sa nachádza zrenovovaný Thurzov dom /ďalšia budova stredoslovenského múzea/ alebo Bethlenov dom /Dolná ulica/, kde sa nachádza stredoslovenská galéria a do konca decembra tam je expozícia Hydrozoa. Zaujímavý objekt v ktorom je zobrazený optický klam. Ak by Vás nenapĺňal tento program, môžete sa prejsť po námestí a zastaviť sa v budove novej radnice, kde sa nachádza informačné stredisko, radi vám tam poradia a môžete si tam kúpiť magnetky, knihy alebo darčekové predmety. https://www.visitbanskabystrica.sk/infocentrum/

Alebo Vám môžem ponúknuť návštevu Vily Dominika Skuteckého, kde je vystavený aj zreštaurovaný obraz Dominika Skuteckého - Trh v Banskej Bystrici.


Večer ale i večeru určite podniknite na námestí, môžete si vyberať z pestrej ponuky reštaurácií. Žiaden konkrétny tip vám teraz nedám, lebo tam nájdete všetko od ázijskej kuchyne až po tú slovenskú.


Večer zakončíme v Záhrada CNK, kde majú otvorené v piatok a v sobotu do polnoci. V záhrade okrem neskutočnej atmosféry nájdete aj prevažne nezávislú kultúru a pohodových ľudí.

Pre mňa osobne je to kúsok mojej milovanej Prahy, kde som prežila pár rokov.


''Záhrada plná ovocných stromov, pod ktorým sedím obkopaná starými budovami...''

Mrknite aj na program zvyčajne sa tam vždy niečo zaujímavé deje. https://www.zahradacnk.sk/

 

NEDEĽA

/_Lagaro_Vyhliadka_/

V nedeľu, to prestriedame a zase sa vrátime viacej k prírode. Teraz vám prezradím najkrajšie výhľady na mesto a už je na vás, ktorý si vyberiete. Avšak najprv tradične začneme s raňajkami v Lagaro v obchodnom centre Europa SC /majú aj terasu😉/ https://lagarorestauracia.sk/


Vyhliadka A_ Nad starou nemocnicou / cca 90-120min /

Začnite v Sásovej niekde pri ulici Pod Bánošom. Potom už cez poľné cestičky sa dostanete na najvyšší bod /pozn. na google maps je označený ako "Nad starou nemocnicou BB"/ z ktorého uvidíte na celé mesto ako na dlani. Postupne zídete až k starej nemocnici, kde už si môžete vybrať svoj smer.




Vyhliadka B_ Pánsky diel /120-240min /

Tak úprimne, tu som bola naposledy asi ako dieťa, ale výhľad je neskutočný, keďže si ho ešte stále pamätám. Ak teda vyjdete až navrch, tak uvidíte všetko navôkol od Nízkych Tatier, cez Veľkú Fatru až po Poľanu.

Ps. Aj tu sú dve možné trate kratšia ale strmá alebo postupne po cestičke cez lesík až hore, však mrknite na "Google maps". 😉


Vyhliadka C_ Rozhľadňa na Kopaniciach, pri Horných Pršanoch /90-120min/

Tak toto je fajn vychádzka ak si zaparkujete v dedinke Horné Pršany a už len kúsok po náučnom chodníku/cca 20min/ a ste pri rozhľadni odkiaľ máte trošku iný výhľad. Úprimne Bystricu vidno len veľmi zdiaľky, ale uvidíte celú Zvolenskú kotlinu a okolité hory. V rozhľadňi nájdete aj panorámu hôr s popisom, takže presne budete vedieť načo sa pozeráte.


Po celkom vyčerpávajúcich minútach /záleží akú trasu ste si zvolili/ ale aj dychberúcich výhľadoch sa s vami rozlúčim a snáď sa vám "u nás", v Banskej Bystrici, páčilo.

 

PS: Toto je veľmi vysoko-neobjektívny článok, keďže sú v ňom hlavne moje obľúbené miesta. Určite je kopec reštaurácií, kaviarní, galérií a inštitúcií, ktoré môžu byť lepšie ale ja som ich ešte nestihla objaviť 😉.

A zároveň sa ospravedlňujem ak niekde nie sú fotky, ale ja nie som typ, čo si fotí každé jedlo i keď mám v mobile vyše 10 000 fotiek, len "žiaľ" skoro všetko sú to fotky architektúry😉


_Lucia_

93 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page