top of page
  • Lucia Kurillo

Kedy osloviť architekta/ku? A ako si vybrať architekta/ku?

Už pri rozmýšľaní nad kúpou pozemku alebo nehnuteľnosti sa choďte poradiť s architektom/kou. Ak oslovíte architekta už v prvotnej fáze, a to teda pri kúpe, tak máte väčšiu šancu, že váš projekt dopadne najlepšie ako môže. Viete ako to býva, síce vás od niečoho odhovorí ale v niečom vászase podporí, je to ako vaše svedomie, na rovinu vám povie, čo si myslí a tak s ním vyberiete tú najvhodnejšiu variantu pre vás.

Pred tým, si však vy ako budúci investori najprv zvážte tieto veci:


1. Kde chcem bývať? V čom chcem bývať?

Som mestský alebo skôr dedinský typ? Je jasné, že každý z nás chce mať vysnívaný rodinný domček niekde na 'samote u lesa', kde by mal pokoj a nádherný výhľad. Avšak, aj tu sú nejaké tie proti veci, ktoré si dobre zvážte. Ako to budem mať ďaleko do práce? Ako budú cestovať moje deti do školy? Ako ďaleko to budem mať k lekárovi, alebo aký bude prístup sanitky/hasičov ku mne? Kto sa mi bude starať o prístupovú cestu k domu napr. v zime? Viem sa o dom technicky postarať /údržba domu/? Kto mi bude kosiť trávnik? Mám dostatok financií na údržbu nehnuteľnosti a pozemku?

Byt je väčšinou komfortnejší, a hlavne keď si kúpite novostavbu, kde sa vám o väčšinu z vyššie menovaných vecí postará správca domu a nehovoriac o teplej garáž hneď pod bytovým domom.


2. Koľko peňazí chcem/môžem do toho všetkého investovať?

Toto je ťažká otázka, kúpu pozemku či nehnuteľnosti treba brať hlavne ako investíciu, takže sa oplatí vložiť do toho svoje úspory, lebo čo si budeme hovoriť, zeme nie je nekonečno a ceny budú stále rásť. Pri byte je to hlavne o technickom stave bytovky, či sa oplatí ešte do toho ísť ako s investíciou, alebo to bude o bývaní na pár rokov.

Čo sa týka financovania rodinných domov, tak niektoré domy sa stavajú postupne po etapách /napr. hrubá stavba/, potom Vám banka refinancuje úver a môžete stavať ďalej.


3. Ako rýchlo chcem bývať?

Ak potrebujete urýchliť svoje nové bývanie určite choďte, už do predom zariadeného bytu/domu. Ale ak máte nato dostatok času, tak voľte variantu, že si svoju nehnuteľnosť napasujete priamo na mieru. Čo sa času realizácie týka, tak rekonštrukcia bytu trvá kratšie než samotná stavba rodinného domu. Tu však nezabúdajte nato, že všetko záleží na vybraných dodávateľoch. A to ako dlho budete čakať na firmu, ktorá vám postaví hrubú stavbu, alebo za aký čas vám objednaný stavebný materiál z danej krajiny dorazí. Pri tomto vždy radím investorom, používajte lokálne materiály, vyhnete sa čakaniu.


4. Koľko času som schopný pozemku a nehnuteľnosti venovať počas užívania?

Toto je podstatné pri rodinných domoch a ich záhradách. Každá záhrada potrebuje starostlivosť a preto treba porozmýšľať na tým, koľko som ochotný času venovať záhrade a či vôbec nejaký. Samozrejme aj dom potrebuje svoju údržbu, tak ako som spomínala v prvom bode, takže ak nemáte čas, alebo ho radšej venujete prechádzke po lese volte komfortnejší byt v meste. Ale ak máte dostatok peňazí nato aby sa vám niekto o dom či záhradu postaral vôbec nad týmto nemusíte rozmýšľať, dnes už existujú firmy, ktoré platíte mesačne a sú vám vždy k dispozícií.


5. V akej nehnuteľnosti chcem bývať?

Toto je skôr o pocite ako o reálnom zhodnotení situácie. Každý sme iný a každý máme iné nároky. Nie každý vie bývať v presklenom byte niekde na dvadsiatom poschodí, druhý zase nie v drevodome, kde drevo pracuje a praská, ďalší zase nie v paneláku, kde všetko počuť. Takže porozmýšľajte v akom type domu a štýle /moderný, škandinávsky, art deco, provensálsky,.../ chcete bývať, tak aby ste boli spokojní.



Ak už viem, čo chcem, môžem začať hľadať architekta/ku...


Na začiatok vám poradím, aby ste vyberali architekta podľa jeho štýlov domov, podľa toho aké materiály používa /drevovom, murovaný, pohľadové betóny.../ alebo typy prvkov aké používa /šikmé strechy, rovné terasovité domy, organické tvary,.../. Každý architekt má svoj čitateľný rukopis, ktorý veľmi ľahko v jeho portfóliu spoznáte. Tak ak sa vám projekty architekta/ky páčia a chceli by ste podobný, určite nie rovnaký, pretože my architekti to neradi počujeme 😉 a na druhej strane je tu aj autorský zákon, ktorý nám to ani neumožňuje, tak odporúčam ísť k architektovi s predstavou a nie s konkrétnym obrázok. Verte, že v procese sa i tak vaša predstava dosť pozmení, a to na základe umiestnenie domu na pozemku, regulačného plánu alebo napríklad aj financií.

Na tejto stránke /https://www.archinfo.sk/ludia//, nájdete väčšinu architektov pôsobiacich na Slovensku. Rodinný dom vám môže navrhovať aj architekt bez autorizácie, keďže je to zvyčajne jednoduchá stavba, nebojte sa aj on potrebuje statika s pečiatkou, takže dom vám nespadne 😉. Avšak ak chcete mať teda autorizovaného architekta nájdete ho určite v zozname na komore architektov / https://www.komarch.sk/zoznamy-architektov / .

Najlepšie je si vybrať architekta/ku z okolia, tak aby si mohol obzrieť parcelu, posúdiť jej klady a zápory, síce projektovať sa dá aj od stola, ale z ďaleka tie projekty nedopadnú tak dobre ako keď si s architektom prejdete spolu parcelu a poviete si čo sa vám tam páči a čo nie, čo treba zvýrazniť /výhľad na stromy/ a čo naopak zakryť /výhľad na dom suseda/. Zároveň ak je z okolia, tak danú lokalitu pozná a vie o nej nejaké súvislosti, pozná typy domov i materiálov, ktoré sú tam bežné, ktoré do lokality zapadnú.

Ďalším kritériom pri výbere je čas dodania projektu, niekedy sa na vychytených architektov čaká aj polroka a dlhšie a zase niektorí architekti potrebujú na vypracovanie štúdie dlhší čas. Takže ak potrebujete rýchlo stavať, zvážte i toto.

Posledným ale asi pre vás najdôležitejším je cena za projekt. Tu si treba uvedomiť, že potrebujete 3 stupne /architektonická štúdia, projekt pre stavebné povolenie a realizačný projekt/, takže za každý z nich si zaplatíte inak. Väčšinou platí pravidlo, že s obťažnosťou fázy cena stúpa, takže architektonická štúdia by mala byť najlacnejšia. Tu však treba podotknúť, že už projekty nezáležia len na cene architekta ale hlavne na profesistoch /geodet, dopravný inžinier, statik, prejektanti elektro, vody, plynu,.../, ktorých je cca 7 a viac, takže cenu treba rozpočítať medzi viacerých. Konkrétne ceny nájdete na stránkach ateliérov a zvyčajne sa počítajú z celkových nákladov na stavbu domu. Pre nás architektov to znamená, že čím je dom väčší, technicky zložitejší, tým je to aj časovo náročnejšie a tým cena bude vyššia.


Tak toto je moja malá poradňa, ako si vybrať toho správneho architekta alebo architektku 😉, ale hlavne mimo týchto veci je dôležité to, aby ste si názorovo i ľudsky sadli. Takže navštívite alebo aspoň zatelefonujte viacerým a vyberte si podľa sympatii. Nie je nič horšie ako keď si navzájom nesadnete a celý projekt bude pre vás trápením.

Takže, Držím palce pri výbere. 😉



144 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page